Cerb
Cumpararea unei bucati de carne de vanat congelata este intotdeauna tentativa datorita faptului ca are un gust extraordinar si este mai ‘curat’, provenind de la animale care traiesc libere in natura. In ultimii ani, cand oamenii au inceput sa se preocupe mai mult de mancarea pe care o consuma si de sanatatea lor, carnea de vanat, in special cerbul, a devenit una dintre cele mai populare produse de origine animala.
Unii considera ca cerbul este mai apetisant decat oricare alta carne de vanat. Cert este, insa, ca aceasta este o sursa extrem de bogata de vitamine si saruri minerale, si are un continut de grasimi mult mai scazut decat cel al animalelor domestice. Carnea de cerb este una dintre cele mai delicioase, pure si bogate carnuri din punct de vedere nutritiv, continand proteine, vitamine A, B1, B2 si D, zinc si o cantitate mare de fier de care are nevoie organismul fiecarui copil si adolescent.
Carnea de cerb bine pregatita este suculenta, moale, frageda, are gust si arome placute si se digera mult mai usor decat carnea domestica. Insa, trebuie sa luam in considerare faptul ca mirosul, gustul specific si tesutul fibros al carnii ce cerb impun operatii de preparare specifice precum fezandarea si marinarea. Pentru ca gustul carnii de cerb congelate sa fie cat mai bine prins, aceasta trebuie sa fie marinat cu aproximativ 48 de ore inainte de preparare. Pentru a fi frageda, carnea se taie de-a curmezisul fibrelor.
Cerbul se prepara in diverse moduri – la tava, la gratar, la cuptor, gatit, tocat, piese intregi, salamuri, carnati, pastrami etc. La gatirea sau frigerea carnii de cerb trebuie sa fim atenti la faptul ca prepararea termica a acetuia necesita un timp mai indelungat decat alte tipuri de carnuri. Este de asemenea foarte important sa folosim condimente putine pentru a nu estompa gustul specific. Carnea de cerb congelata este gustoasa si sanatoasa si, daca este proaspata, de calitate buna, si este consumata cu moderatie, ca delicatesa sau la ocazii, poate fi o alegere perfecta pentru orice consumator cu pretentii.
Carne maruntita de cerb, 1300-1800 gr