Gasca
Gasca fripta este un meniu de Craciun principal al popoarelor germanice (Weihnachtsgäns=Gasca de Craciun), iar preparatele din gasca fac parte – din motive intemeiate – din mancarurile preferate ale germanilor si austriecilor. Chiar daca in ultimii ani noi avem tendinta de a nu consuma alte pasari decat puiul, trebuie sa recunoastem ca gasca reprezinta o alternativa mai delicioasa si mai specifica. Mai mult decat atat, datorita faptului ca modalitatile de preparare ale gastei congelate sunt atat de variate ca si cele ale puiului congelat, merita sa dam o sansa acestui produs alimentar promitator.
Carnea ferma si aromata a gastei tradeaza originile salbatice ale acestei pasari extraordinare. Insa, nu numai gustul special ci si valoarea nutritiva a carnii de gasca congelate este convingatoare. Chiar daca contine mai multe grasimi decat carnea de pui sau de curcan, carnea de gasca poate fi considerata mai sanatoasa datorita continutului ridicat de fier, zinc, si vitamine. Insa, ca in cazul tuturor produselor de origine animala, trebuie sa avem grija sa nu consumam carnea de gasca cu exces.
Datorita continutului ridicat de grasimi, carnea de gasca este moale si suculenta, astfel orice mod de preparare a acesteia rezulta in feluri extraordinar de gustoase si hranitoare. Cateva dintre mancarurile din carne de gasca congelata recomandate de noi sunt: gasca fripta cu garnitura de varza rosie si mere, ciorba de gasca, gasca umpluta cu castane, pulpa de gasca cu morcovi si, nu in ultimul rand, pieptul de gasca cu varza dulce, preparata sanatos, in mod traditional.
Servita cu sosuri tartar, salate, sau cu un piure neindulcit de mere, carnea de gasca este o alegere buna pentru ocaziile speciale.
Spate de gasca, 1290-1700 gr
Ficat de gasca, 650-780 gr
Pulpa de gasca, 400-495 gr
Grasime cu si fara piele de gasca, 200-2200 gr
Gasca grill, 4000-4200 gr