Mistret
Tara noastra ofera un sortiment bogat de carne de vanat datorita campiilor si padurilor vaste. Mistretul este una dintre speciile de larg interes vanatoresc nu numai pentru ca se intalneste cu densitati remarcabile din golul alpin pana pe malul marii, dar si pentru ca ofera carne gustoasa si valoroasa. Fiind bogata in fier si vitamine, dar destul de saraca in grasimi, carnea de mistret congelata este una dintre cele mai sanatoase alegeri pentru iubitorii de carne rosie si pentru cei care apreciaza carnea in general.
Unii nutritionisti au numit carnea de vanat “carnea perfecta”. Aceasta denumire nu este intamplatoare deoarece carnea de vanat provine de la animalele care traiesc libere in natura, astfel nu contine hormoni de crestere, antibiotice sau steroizi. In plus, din punctul de vedere al gustului este mult mai intens si mai aromat decat orice alta carne.
Carnea de mistret nu seamana deloc cu carnea de porc domestic pe care o stim cu totii si o consumam destul de frecvent. In tari precum Germania, Italia si Franta este o delicatesa, iar in China si Laos este considerata un afrodiziac. Multumita faptului ca are un continut de grasimi scazut si este incredibil de aromata, carnea de mistret este perfecta pentru o cina speciala.
La prepararea carnii de mistret congelate trebuie sa luam in considerare niste aspecte importante. Astfel, ca orice tip de carne de vanat, si mistretul necesita marinare inainte de preparare. Marinarea mistretului se poate realiza in mai multe feluri si necesita mai mult timp, aproximativ 3-5 zile. In acest timp, carnea devine suculenta si frageda, iar condimentele folosite o fac mai aromata, accentuand, in acelasi timp, gustul original specific al carnii de mistret. Condimentele speciale care fac gustul mistretului si mai rafinat sunt cuisoarele, piperul negru, foile de dafin, cimbrisorul, maghiranul si busuiocul.
Fie afumata, fiarta sau pregatita la gratar, carnea de mistret congelata este una dintre cele mai bune optiuni pentru cei carora le place gustul specific si dens al carnii de vanat.
Carne maruntita de mistret, 1345-1850 gr